o Nastopajočih

V tem zavihku so zbrane informacije o umetnikih, ki sodelujejo na Festivalu.

Orkestrada

 

Orkestrada je glasbena zasedba, ki deluje od leta 2010. Samosvoji glasbeniki se ukvarjajo z uglasbitvijo poezije Rade Kikelj Drašler, ki nastale skladbe interpretira na svojevrsten način. Rada prepeva o ljubezni, o odnosih, o življenju, o abstraktnih čutnih rečeh, nekateri pa pravijo, da vse to izlije skozi izraz psihadeličnega šansona. Leta 2013 je Orkestrada prejela 1. Nagrado na Festivalu Slovenskega šansona, za skladbo Utrip. Zasedba ima za seboj izdano eno glasbeno zgoščenko z naslovom Spusti pri založbi Radio Študent. Kasneje, leta 2015 pa je izšla pesniška zbirka z naslovom Košček sanj, ki je založena pri Humanističnem in umetniškem društvu “O”. Oba izdelka se med seboj povezujeta in ker trenutno Orkestrada pripravlja nove skladbe, s tem nastaja tretji del te poetične zgodbe.  

 

Zasedbo Orkestrada sestavljajo:

Rada Kikelj Drašler/ vokal, poezija

Asja Grauf/ flavta

Boštjan Franetič/ el. Kitara

Thierno Diallo/ kontrabas

Vid Drašler/ bobni in tolkala

 

https://orkestrada.wordpress.com/

https://sl-si.facebook.com/Orkestrada-497576960280166/

https://soundcloud.com/orkestrada

Dragan Bulič in ulična izvedba radijske oddaje Š.T.O.S.

 
Glasbena oddaja Š.T.O.S. - Še torek obujamo spomine je bila prvič predavajana aprila 1979, takrat še na Radiu Lubljana. Na valu 202 je nato neprekinjeno vtrajala vse do leta 2015, nato pa še leto na prvem programu nacionalnega radia. V tem času je doživela dve veliki koncertni izvedbi v sodelovanju z eminetnimi slovenskimi izvajalci in Televizijo Slovenija.
 

Dragan Bulič je dolgoletni glasbeni urednik v pokoju, poznavalec domače in tuje scene, strastni zbiralec plošč, nekdanji DJ in še vedno vnet obiskovalec glasbenih dogodkov doma in v tujini.

Tribute to Ella & Joe

 

je projekt dveh mladih glasbenic, hkrati njun poklon dvema vplivnima ustvarjalcema jazz glasbe, kitaristu Joe Passu in Elli Fitzgerald, prvi dami jazz-a, ki v letu 2017 praznuje 100 let rojstva.

Ella in Joe sta veliko ustvarjala skupaj, posnela skupaj kar štiri albume. Ob Ellini obletnici sta Urška in Patricija, ki že vrsto let sodelujeta, pripravili program različnih jazz

standardov, ki sta jih skupaj izvajala Ella in Joe.

 

 

Vokalistka Patricija Škof je svojo glasbeno pot začela kot pianistka na umetniški gimnaziji Konservatorija Maribor,

kjer je uspešno maturirala, tam pa tudi obiskovala nadstandardni program jazz oddelka pod mentorstvom

priznane mariborske vokalistke Ane Bezjak. Trenutno je študentka prvega letnika jazz petja na Akademiji v Grazu pri

profesorici Deni DeRose.

 

Urška Supej je dvajsetletna kitaristka, ki je po uspešni maturi na prvi gimnaziji Maribor in po zaključenem izobraževanju na

jazz oddelku Glasbene šole Karol Pahor Ptuj začela obiskovati Koroški deželni Konservatorij v Celovcu, program jazz kitare pri

profesorju Agostino Di Giorgiu. Igrala je v različnih zasedbah, med drugim pri JazzLadies in SugarCakes, pa tudi pri Big bandu

Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Sodeluje pri različnih projektih in skupinah, veliko deluje s svojim kvartetom, veliko pa spremlja tudi jazz vokalistke.

 Polna Luna


Glasbena skupina Polna Luna je ime za mlade glasbenike, ki nas združuje veselje do raziskovanja, odkrivanja ter razkrivanja lastnih glasbenih idej, preko ustvarjanja avtorskih skladb. Skladbe odražajo raznolikost zvočnih podob, predvsem se v njih zrcalijo vplivi jazz, blues in rock glasbe. Polna Luna s svojo glasbo vabi poslušalce, da se potopijo v svobodne gozdove njihove duše.

»Naša vizija je deliti svojo glasbo ter veselje do ustvarjanja s svetom.«

 

VOKAL – Maja Obolnar

KITARA- Miha Medvešek

BAS KITARA- Jakob Grčman

BOBNI- Max Marn

SAKSOFON – Lan Timotej Turek

 

https://www.facebook.com/polnalunaband/

 

Čarovniški blues - festivalska povorka
 
"V temni noči je prišla in spustila se z neba,
prikotalila s severa se magija"
Čarovnice živijo daleč na severu, od koder se po svetu vali magija. Rade se družijo, plešejo in pojejo, ob polni luni in ob srebrnem zvezdnatem nebu pa čarajo. Včasih jih radovednost zanese po svetu in njihova čarovniška povorka se približuje Ljubljani. Na ušesa jim je prišla festivalska vest, da se bo po mestnih ulicah vrtela glasba. Njihovo metlo pa so vznemirile govorice, da magija sameva po zaprašenih ljubljanskih kotih! Darovalka, Klovnesa, Ognjenka, Ukanarka, Vodenka, Zeliščarka, Zgodbarka in njihov Čarovniški blues prinašajo obet fantazijskega uličnega gledališča, polnega melodij, darov in prerokb! Pridružite se mu!
Duo ponte
Duo Ponte sestavljata pevka Alja Petric in kitarist Damjan Stanišić. V duet ju je povezalo raziskovanje zvočnih pokrajin ljudstev z daljnih ruskih step, panonske kotline, Balkana, južne Evrope in Novega sveta. Gradniki mostu, ki ga vzpostavljata s poslušalstvom, so čustva, ta na videz tako krhka, 
v resnici pa najtrdnejša snov vseh medčloveških odnosov in razmerij.
 
Virtuozno kitaristovo obvladovanje instrumenta in prefinjen, žametni pevkin vokal sta le osnovi za subtilno povezovanje emocij, ki so se v glasbe sveta nalagale skozi stoletja, in ljubezni do glasbe, ki sta se ji glasbenika zavezala.
 Brezpogojno in dokončno.   
Korenine zasedbe segajo v leto 2014, ko sta glasbenika združila ideje in svoje sodelovanje predstavila na prvih koncertih v Murski Soboti. Od tedaj aktivno nastopata na številnih slovenskih in tujih odrih.
 
Glasbenika sta se v prvih dveh letih delovanja osredotočila predvsem na raziskovanje glasbenega izročila raznolikih kultur po svetu. Preko lastnih prefinjenih aranžmajev sta ustvarila edinstven umetniški izraz pri interpretiranju glasbenih del, ki izvirajo iz Balkanskega in Iberskega polotoka, strastne Južne Amerike, vse do ruskih nomadskih ciganov in še dlje.
 
Duo Ponte se v zadnjem letu povezuje z nekaterimi slovenskimi pesniki in pisatelji. Izpostaviti velja sodelovanje pri zgoščenki Veter in Odmev, ki je izšla kot del istoimenskega romana pisatelja Štefana Kardoša in trenutni projekt v katerem umetnika ustvarjata glasbeno podobo poezije iz zbirke Vrvohodci (Magdalena Svetina Terčon, Simona Solina, Albert Halasz).

 Chopin a la Jazz

 

 Marko Petrušič, pianino

 Thierno Diallo, kontrabas

 

igrata 11 Nokturnov slovitega pianista&skladatelja Frederica Chopina

 in jih uporabita kot izhodiščno strukturo za jazzovsko improvizacijo.

 

 

Marko Petrušič je zaključil konservatorij za jazz v Celovcu, kot jazzar pa se je kalil tudi v Rotterdamu (NL), Grazu(A), v Italiji,... Z jazzom se profesionalno ukvarja od leta 1991. Od leta 2001 ima status svobodnega umetnika. 2012 je zaključil študij klavirja na ljubljanski Akademiji za glasbo. Je ustanovitelj ansambla Trio Petrušič, član Greentown jazz banda, dua Blue Train, sodelavec skupine Latino Messengers, Vitalija Osmačka in drugih. Izdal je tudi več albumov in sodeloval pri mnogih.

 

Thierno Diallo, samouk, igral bas kitaro, kontrabas in/ali tolkala pri različnih zasedbah (Baltazar Big Band, Standart, Igrišče, Sex & Violence Orchestra/Theatre,...) snemal za ekvadorsko zasedbo Dos Lunas in imel več samostojnih nastopov. Kot avtor glasbe in/ali aranžer in/ali basist sodeloval pri skupinah Cirkus Klautsky, Ego Malfunction, z B-Fineom, pevcem iz Sierre Leone ter z ustvarjalci različnih umetniških področij kot pri intermedijskem projektu Džumbus (poezija/glasba/film). Napisal glasbo za več uspešnih lutkovnih predstav (Juri Muri v Afriki, Zakaj?, Kekec na Marsu,...). Veliko dela kot prostovoljec v avtonomnem centru sodobne umetnosti, v Tovarna Rog v Ljubljani. Trenutno sodeluje pri večih glasbenih (Orkestrada, Postart,...), lutkovnih (Življenje na nitki), kabaretskih (Subkomite) ter intermedijskih produkcijah, in še pri nekaterih projektih v nastajanju. Ima nekaj izdanih albumov samostojne in skupinske produkcije, pri nekaterih pa je sodeloval samo kot izvajalec.

 

 https://www.youtube.com/watch?v=ffl8A6rv1Hs

Dormien

 

Boris Magdalenc je tolkalec in hangist, ki se zadnje čase predvsem posveča igranju na nov instrument, hang.
V zadnjih letih je sodeloval z nebroj glasbeniki, slovenskimi in tujimi, plesom in gledališčem ter izdal album z duom Skarabej in zasedbo Orkestrada.
Živeč v naravi Krasa, v svoje kompozicije vpleta kontemplacije tišine in vetra, bivanja ter minevanja.

Zoran Škrinjar in prijatelji - Amadeus blues

 

Zoran Škrinjar je vrhunski in akademsko izšolan klasični in jazz pianist, ki že dolga leta koncertira pri nas in v tujini. Na Festivalu ulične glasbe bo predstavil avtorsko glasbo v jazz triu:

 

Zoran Škrinjar - piano

Nikola Matošić - kontrabas

Jože Cesar - bobni

 

 

http://www.amadeusblues.com/

Prepečenci

 

 

 

Od Logatca do Ljubljane, iz vseh glasbenih vetrov zbrana druščina sliši na ime Prepečenci/ The Rusks. Njihov glasbeni začetek sega v leto 2013, ko so nastopili na legendarnem festivalu Ethno Histeria, kjer so namesto načrtovanega 45 minutnega nastopa igrali skoraj 3 ure. V takratni devet

članski zasedbi so igrali vse od etna, rock-a, soul-a, bluesa, jazz-a do reggae-ja... Trenutno zasedbo sestavljajo trije člani, ki so se oprijeli težkega rock'n'roll-a, le ta pa se je prav tako razvil na akustični kitari frontmana skupine Simona Urbasa. Na prvencu skupine Simon&Prepečenci je prav ta vpliv akustične kitare prepoznaven, medtem ko je drugi album, ki je

izšel lani jeseni, po zvoku bolj podoben hibridu grunge-a in blues-a. Prepečenci igrajo povsod po Sloveniji, največ v Ljubljani in okolici ( Metelkova, Prulček, Rog,..) pa tudi kdaj na kakšnem protestu, večkrat pa jih je mogoče slišati tudi na slovenskih radijskih postajah.

 

 

 

Glasbo in še več o Simonu in Prepečencih lahko najdete na spletni strani: www.simonandtherusks.com

 

https://www.youtube.com/watch?v=G16xCBydDSg

https://www.youtube.com/watch?v=EPq3jkbsM8Q

 

 

Ta Sãund

 

 

Zasedba Ta Sãund z igranjem na cavaquinho, rebolo in pandeiro v naše kraje prenaša izvirno brazilsko glasbeno tradicijo. Izvedba, ki sledi ohranjanju tradicionalnih načinov interpretacije, temelji na glasbenih stilih kot so partido alto, samba pagode, samba de roda, samba enredo, xote, baião, ijexá in sambalanço.

 

Andrej Tomazin - cavaquinho, kitara

Miha Friedrich - pandeiro, tolkala

Jure Čehovin - rebolo